Príslušníci Bundeswehru začnú opravovať dva cintoríny v Prešovskom kraji

27.05.2005 Celý región

Dovedna asi 50 nižších dôstojníkov a práporčíkov nemeckého Bundeswehru absolvuje v máji a v júni tri turnusy brigád pri oprave cintorínov z prvej svetovej vo...
Dovedna asi 50 nižších dôstojníkov a práporčíkov nemeckého Bundeswehru absolvuje v máji a v júni tri turnusy brigád pri oprave cintorínov z prvej svetovej vojny v Prešovskom kraji. Prvé dva sa uskutočnia od 23. mája vo Vyšnom Mirošove v okrese Svidník a tretí od 13. júna v Radvani nad Laborcom v okrese Medzilaborce.

Organizátorom prác je na základe medzivládnej slovensko-nemeckej dohody o starostlivosti o vojnové hroby Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby so sídlom v Kasseli. Ten aj hradí všetky náklady s tým spojené. Jeho partnerskou organizáciou v SR je Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove. Jej predstaviteľ Michal Bochin konštatoval, že na oboch spomínaných cintorínoch sa podobné brigády ešte neuskutočnili.
Profesionálni príslušníci Bundeswehru však už pracovali počas letných mesiacov v minulých rokoch na oprave cintorína v Nižnej Polianke v okrese Bardejov, ktorý bol napokon v roku 2004 znovuzasvätený. Išlo o akýsi pilotný projekt, ktorý sa mimoriadne vydaril.
Záujem o účasť na úprave cintorínov je veľký, preto sa podľa Bochinových informácií musí v Bundeswehre robiť výber účastníkov. Tohto roku prídu na východné Slovensko zástupcovia postupne 63. dopravnej letky, 51. prieskumnej letky Immelmann a 5. mechanizovaného práporu. Niektorí príslušníci už tu pracovali.
Základným poslaním brigád je vyčistiť pohrebné miesta a dať ich do pôvodného stavu tak, aby v roku 2006 boli doplnené o drobnú architektúru ako sú kríže na hroboch, centrálny kríž, lavičky a aby boli vykonané sadové úpravy. V tom istom roku by mali byť znovuzasvätené.
Okrem práce je dôležitou zložkou pobytu \"brigádnikov\" z Bundeswehru aj viacero spoločných aktivít s útvarmi Ozbrojených síl SR v Bardejove a v Michalovciach, ale aj s obyvateľmi oboch obcí a širšieho okolia.
Podľa dostupných informácií je v SR 426 cintorínov vojenských obetí prvej svetovej vojny, z nich sa 320 nachádza na území Prešovského kraja. Bochin naznačil, že o opravu cintorínov majú obce veľký záujem, preto sa s nemeckým zväzom bude určite pokračovať aj v oprave ďalších. Výber však spresní nemecká strana.

(jj)
 

Vyberte región

mark